Zeci de echipe de bucătari din ţară şi străinătate vor participa la cea mai mare competiţie gastronomică din ţară. Maeştrii bucătari vor prepara cele mai gustoase reţete pentru a câştiga în final Cupa Moldovei la gătit.
Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ va organiza pentru prima dată la Iaşi o etapă din cadrul Campionatului Internaţional de gătit în aer liber în Piaţa Unirii. „Prin acest eveniment, Iaşiul intră pe harta gastronomică a lumii. Participă concurenţi din Timişoara, Bucureşti, Cluj, dar şi Cipru, Israel, Republica Moldova, Rusia şi Croaţia“, a spus Viorel Drăguţ, unul dintre organizatori.
Startul competiţiei va fi dat mâine dimineaţă, la ora 8.00 cu înscrierea concurenţilor şi preluarea standurilor de către aceştia. Prima probă din concurs va fi Competiţia de preparate reci, organizată la Hotel Unirea.
În timpul concursului, opt echipe de maeştri bucătari vor găti reţete din istoria omenirii, încă din Evul Mediu şi până în prezent, eveniment din cadrul proiectului Gastro Cultura.Proba de preparate reci se va încheia la ora 14.30, după care ieşenii vor putea participa la un moment remarcabil, prepararea celei mai mari tocane din carne de pui cu ciuperci.
1.400 de porţii de tocăniţă în Piaţa Unirii
30 de bucătari din Republica Moldova şi Israel vor prepara peste 850 de kilograme de tocană într-o tavă de 16 metri pătraţi. Maeştrii doresc să atingă Recordul Mondial la felul de mâncare preparat şi la cantitatea de tocana gătită, record care va fi certificat după ce va fi consumat de către ieşeni.
Maeştrii culinari le pregătesc publicului aproape 1.400 de porţii de tocăniţă. Seria evenimentelor va continua cu demonstraţiile live ale lui Antonio Pasarrelli, unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din România, şi Irinei Hriapcă, bucătarul-şef al unui restaurant renumit din Iaşi.
După ce bucătarii