Confruntat cu spectrul unei explozii a preţului la carburanţi care, dacă se prelungeşte, rsică să compromită relasnaera economică, preşedintele Barack Obama a ridicat vocea. Liderul de la Casa Albă e de părere că "Muamar Gadafi a pierdut orice legitimitate şi trebuie să plece".
E pentru prima dată când Obama face public acest gen de apel. La cererea liderului de la Washington, Pentagonul a început să pregătească un evantai de opţiuni militare pentru a face faţă unor urgenţe în dosarul libian. Întrebarea care se pune este ce va întâlni în faţa sa armata americană - sau în general cea occidentală?
Va întâlni o armată numeroasă dar cu echipamente învechite, afirmă specialiştii militari. Cheltuielile militare libiene s-au ridicat în 2009 - ultimul an de referinţă - la 1,3 miliarde de euro, de trei ori mai puţin decât vecinul ei magrebian, Algeria.
Armata libiană numără circa 76 de mii de soldaţi, din care două treimi pentru trupele terestre. Alături de aceste trupe, mai există în Libia o miliţie, o formaţie paramilitară de circa 40 de mii de oameni.
La nivel de echipamente, armata libiană poate alinia 800 de tancuri şi două mii de vehicule blindate de infanterie, mii de rachete sol-aer. Ce nu se ştie exact este de ce stocuri de arme chimice mai dispune regimul Gadafi. În acelaşi timp, trebuie precizat că aceste echipamente despre care vorbeam sunt pare-se în mare parte depăşite iar trupele au fost toate la fel de bine antrenate.
Mai multe raţiuni explică aceste lucruri. Mai întâi, războiul dus în Ciad în anii 80 de colonelul Gadafi a fost un angajament greu pentru ţară şi ostaşii ei. Reamintim pentru cei care au uitat că după ce Libia a anexat un teritoriu ciadian, s-a opus mai întâi trupelor franceze după care a fost ţinta ripostei americane. Al doilea motiv care explică învechirea echipamentelor militare libiene este embargoul impu