* JBIC ne-ar putea finanţa avantajos investiţiile
Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton, s-a întâlnit, ieri, cu o E.S Nasuo Amemya, ambasadorul Ambasadei Japoniei în România. Reprezentantul Japoniei în România a prezentat succint proiectele realizate de firmele nipone în România, în cadrul unor programe finanţate în sistem ODA (Official Development Assistance - Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare): Terminalul de containere din portul Constanţa Sud, dezvoltarea infrastructurii rutiere în zona DN 7, modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti - Constanţa, instalaţia de desulfurizare din cadrul Centralei termo-electrice de la Turceni şi proiectul de conectare rapidă a Aeroportului Internaţional Henri Coandă de centrul oraşului Bucureşti.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, în cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre oportunităţile de cooperare în domeniul infrastructurii, teză lansată cu ocazia vizitei oficiale de lucru în Japonia a Preşedintelui Traian Băsescu (9 - 11 martie 2010). Domnul Nasuo Amemya a afirmat că Japonia "doreşte dezvoltarea cooperării economice româno - nipone ca un exemplu de relaţie bilaterală între parteneri egali.
Ambasadorul Amemya a prezentat noua schemă de finanţare prin care JBIC (Japan Bank for International Cooperation - Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională) poate finanţa până la 60 % din valoarea unor proiecte complexe realizate de companii japoneze. De această structură favorizantă de susţinere financiară pot beneficia proiecte de interes pentru România din domeniile: energie regenerabilă, reducerea emisiilor centralelor termoelectrice care utilizează ca resursă cărbunele, energie nucleară, cabluri electrice marine, transport feroviar de mare viteză, aviaţie, automobile electrice, reciclarea materialelor şi managementul resurselor de apă.
Ministrul Ion Ar