Sucevenii sunt aşteptaţi în acest sfârşit de sâptămână în satul-muzeu Ciocăneşti, localitate aşezată de o parte şi de alta a râului Bistriţa Aurie.
Numele acestuia vine de la vechii ciocănari, care în vremea voievozilor Bogdan I, Dragoş Vodă, Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare au făurit armele de luptă ale ostaşilor. „Aici, la noi, s-a inventat buzduganul cu colţ“, spune Gheorghe Tomoiagă, primarul localităţii. Ochiul turistului este furat încă de la intrare de casele locuitorilor, pictate cu motive viu colorate din portul tradiţional. Prima casă construită cu o astfel de arhitectură se numeşte „Leontina Ţăran“ şi a fost ridicată chiar de tatăl actualului primar.
Locuitorii duc mai departe tradiţia şi prin încondeiatul ouălor, obicei vechi moştenit din generaţie în generaţie. Fiecare ou încondeiat aici este unic şi a devenit celebru în toată lumea. În acest sfârşit de săptămână, Ciocăneştiul găzduieşte Festivalul Ouălor Încondeiate. Peste 300 de încondeietori din toate zonele ţării sunt aşteptaţi la cea de-a opta ediţie a manifestării. Vineri, turiştii pot să viziteze Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate.
„Avem instrumente muzicale vechi, cum ar fi buciumul, fluierul, cobza, cornul şi trâmbiţa“, mai explică Gheorghe Tomoioagă. În aceeaşi zi, se organizează şi simpozionul „Cartea bucovineană, moştenire pentru urmaşi“. Sâmbăta va fi dedicată expoziţiei de ouă încondeiate, costumelor populare tradiţionale, dar şi concursului de încondeiere, care va avea loc la Casa de Cultură din Ciocăneşti. În aceeaşi, zi turiştii sunt aşteptaţi la un concurs gastronomic cu mâncăruri tradiţionale bucovinene de post, iar seara va avea loc în Căminul Cultural din centrul comunei Balul Festivalului.
Expoziţie cu vânzare
Duminica, ultima zi a evenimentului, este rezervată expoziţiei cu vânzare de ouă încondeiate. Tot în cadrul festiv