Unul din trei americani doarme sub 7 ore pe noapte, se arată într-un studiu al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDS), citat de MSNBC. Cercetarea atrage atenţia că lipsa de somn reduce concentrarea şi măreşte numărul accidentelor de maşină.
Studiul, realizat de-a lungul a patru ani, pe un eşantion de 86.000 de oameni, a analizat mai multe caracteristici nesănătoase legate de somn: timpul insuficient acordat somnului, sforăitul, aţipirea în timpul zilei sau la volan.
Iată cele mai importante concluzii ale studiului:
• 35% dintre americani dorm sub şapte ore pe noapte. Numărul acestora a crescut alarmant din 1985 încoace, pentru că petrec mult timp în faţa calculatorului şi pentru că lucrează mai mult în ture de noapte. Doar 25% dintre persoanele peste 65 de ani manifestă această problemă.
Lipsa somnului afectează aproape jumătate (46%) dintre americanii care nu au un loc de muncă şi 37% dintre cei care lucrează.
Somnul ideal ar trebui să dureze între 7 şi 9 ore, recomandă The National Sleep Foundation, o fundaţie americană care se ocupă cu conştientizarea importanţei somnului. Mai puţin de şapte sau mai mult de nouă ore de somn pot cauza probleme de sănătate. Mai exact, riscul de atac de cord creşte cu până la 48%, iar cel de atac cerebral - cu 15 procente, arată un alt studiu. Asta pentru că privarea de somn duce la hipertensiune şi la creşterea colesterolului.
• Studiul mai relevă că 56 la sută dintre bărbaţi şi 40 la sută dintre femei sforăie, aceasta fiind una dintre principalele dereglări ale somnului.
• Persoanele între 18 şi 24 de ani, dar şi cei peste 65 de ani sunt mai predispuşi să aţipească în timpul zilei (44%).
• De asemenea, 6% dintre bărbaţii şi 3% dintre femeile între 25 şi 34 de ani au declarat că au adormit cel puţin o dată la volan. Conform Ministerului Transporturilor din SUA, şof