România are de recuperat din Libia creanţe în valoare totală de 45.568.327,63 de dolari şi 22.930.147,992 de dinari libieni (circa 18,65 milioane de dolari).
Romtehnica are de recuperat cei mai mulţi bani - 39,25 milioane de dolari. Alte companii ce au creanţe în Libia sunt Arcom (13,5 milioane de dolari), Tarom, Contransimex şi Romagrimex, scrie Hotnews, care citează oficiali din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
„Creanţele astea sunt mai încurcate. Eu am de dat bani şi Taromului de pildă, pentru nişte bilete luate prin Arcom. La rândul meu, am de luat de la alte firme care au creanţe acolo. Dar eu vă spun că am acte pe 80 de milioane de dolari", a declarat omul de afaceri Gigi Becali pentru HotNews. Luna trecută, Becali declara pentru Mediafax că înlăturarea lui Muammar Gaddafi l-ar putea ajuta să recupereze mai repede datoriile de la statul libian. „Nu îmi fac probleme, în orice situaţie îmi voi recupera banii. Ba mai mult, cred că e posibil să recuperez datoria mai repede într-un regim democratic", îşi exprima speranţa finanţatorul FC Steaua.
Gaddafi nu renunţă
Bucureştiul a încercat să recupereze creanţele prin negocieri, dar partea libiană a refuzat să recunoască toată suma. Eventuala schimbare de regim nu reprezintă o garanţie pentru recuperarea banilor. Preşedintele libian nu renunţă la putere şi foloseşte aviaţia împotriva forţelor de opoziţie, în pofida avertismentelor venite din partea comunităţii internaţionale privind instituirea unei interdicţii de zbor în spaţiul libian. Trupele guvernamentale au încercat ieri, din nou, să preia controlul asupra oraşului Brega, unde se află un important terminal petrolier, sprijiniţi de bombardamente aeriene. Forţele de aviaţie au lansat atacuri şi asupra poziţiilor rebelilor din oraşul Ajdabiyah.
Presa olandeză a anunţat capturarea a trei militari olandezi în oraşul Sirt. Capturarea