Dacă am putea alege, ar fi de preferat să facem bolile copilăriei la vârste mici, deoarece la maturitate pot evolua cu complicaţii. Află care sunt acestea. Exceptând varicela, bolile copilăriei care apar la vârste mici nu mai recidivează.
Situaţia ideală este atunci când bolile copilăriei apar până la vârsta de 16 ani, deoarece tratamentul vizează simptomele, iar vindecarea survine în maximum zece zile. Însă, dacă o persoană adultă contractează agentul patogen, simptomele cu care se confruntă au un grad de severitate mai mare decât la copii şi sunt mai periculoase.
Varicela recidivantă, risc de zona zoster
Varicela este cea mai contagioasă dintre bolile copilăriei întâlnite și la vârsta adultă. Boala are o perioadă de incubație de la 10 la 21 de zile şi debutează cu febră (în jur de 38 de grade Celsius) şi cu o stare accentuată de oboseală. Ulterior, după circa două zile, pe corp încep să apară bubiţe roşiatice. Medicii recomandă administrarea imediată a tratamentului cu antitermice. Aceasta deoarece, la vârsta adultă, varicela are o evoluţie severă şi poate creşte riscul de pneumonie, de artrită şi de encefalită varicelică. Pe de altă parte, persoanele care au avut varicelă în copilărie prezintă riscul de a face zona zoster. În astfel de situații se află persoanele în cazul cărora virusul s-a localizat la nivelul terminațiilor nervoase. Prin urmare, pe fondul unei imunități scăzute virusul se poate reactiva. Zona zoster se manifestă prin pete de culoare albă ce se localizează în orice zonă a corpului.
Oreionul poate duce la sterilitate
Una dintre complicaţiile bolilor copilăriei la adulţi este sterilitatea masculină care poate apărea în urma unui oreion. De asemenea, tot la adulţi, oreionul creşte riscul de encefalită, de pancreatită sau de ooforita (inflamaţia ovarelor) şi orhita (inflamaţia testiculelor). Afecţiunea se manifestă prin