Angajatorii din zona telecom si IT au inregistrat cea mai ridicata crestere a cheltuielilor cu forţa de muncă salariată in ultimele 3 luni din 2010 fata de aceeasi perioada din 2009, arata datele furnizate de Institutul National de Statistica. La polul opus, cele mai mari scaderi ale cheltuielilor salariale au fost inregistrate in invatamant, sanatate si showbiz.
Vezi cum au evoluat cheltuielile salariale orare cu forta de munca pe zone de business.
Costul total cu forţa de muncă – reprezintă totalitatea cheltuielilor – directe şi indirecte – suportate de angajator cu forţa de muncă salariată. Conform metodologiei europene, sunt excluse cheltuielile suportate de angajator cu formarea profesională a angajaţilor, recrutarea personalului. costul orar cu forta de munca Foto: Hotnews
În construcţii, mai spun oficialii INS, creşterea costului orar al forţei de muncă a fost determinată de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (-8,3%), fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de condiţiile meteorologice nefavorabile.
În învăţământ, scăderea costului orar al forţei de muncă a fost determinată de creşterea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (20,4%), fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea şcolilor.
În trimestrul al IV-lea din 2010, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 0,89% faţă de trimestrul precedent şi o rată de scădere de 1,21% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior. În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (0,93%, respectiv -1,20%).
De asemenea, in aceeasi