Inspector şcolar, poet, autor al mai multor volume, Teodor Sărăcuţ Comănescu a fost mai mulţi ani membru al Cenaclului Literar Silvania.
Spune că pentru el poezia este eliberare de sine, o manifestare a unei stări interioare intense. „Cu cât experienţa asta interioară este mai intensă, cu atât se transpune mai bine în poezie“, spune Teodor Sărăcuţ Comănescu. Cu toate acestea, preferă să scrie poezie pentru copii. „Aici este vorba despre o sensibilitate aparte. Nu orice om, chiar dacă este poet, poate înţelege particularităţile vârstei celor mici. Mulţi creatori cred că este simplu, dar nu este aşa. Trebuie să simţi sufletul copilului, iar ca să te faci înţeles şi plăcut lui, trebuie să foloseşti un limbaj specific. Dacă nu integrezi în aceste creaţii, nu iese nimic. Un limbaj al gramaticalităţii nu are nici un efect, ci este nevoie de un limbaj de suflet. Poeticitatea şi muzicalitatea este mai importantă decât gramaticalitatea, pe care copiii nici măcar nu o înţeleg. Copiii au un univers al lor”, spune poetul.
Scrie literatură din 1989
A început să scrie literatură pentru copii după după evenimentele din decembrie 1989, când a constatat că după distrugerea a ceea ce exista în domeniu, n-a fost pus nimic în loc. „Unul dintre scopuri a fost şi acela de a reabilita şi optimiza o parte a literaturii pentru copii şi anume folclorul creat de aceştia. În momentul de faţă, cuvântul scris a intrat în concurenţă cu internetul, trăind cel mai adesea în subsidiar. De aceea e necesar să veghem asupra modalităţilor de receptare a literaturii de către copii“, îşi argumentează scriitorul alegerea.
„Scriitorii ar trebui să fie protejaţi de societate”
Teodor Sărăcuţ Comănescu este din anul 2003 inspector şcolar pentru învăţământ primar, fiind la bază profesor de limba şi literatura română. A practicat această meserie din anul 1998 până în 2003