Comercianţii au speculat opţiunile cumpărătorilor şi au crescut preţurile. Pro-viziile pentru o lună de post costă cel puţin 600 de lei.
Botoşănenii trebuie să uite de carne dacă vor să întâmpine Învierea Domnului cum se cuvine, spun preoţii care atrag atenţia că doar în acest weekend se mai pot consuma lactate, ouă, carne şi peşte. De săptămâna viitoare intrăm în Postul Paştelui şi aceste produse sunt interzise până de sărbători.
Acest lucru îl ştiu prea bine şi comercianţii, care au şi scumpit produsele de post. În pieţe şi magazine preţurile au crescut cu 5% la produsele vegetale, iar de legume şi fructe abia te poţi apropia. De departe, preparatele de soia sunt cele mai scumpe în această perioadă. Şi nu întâmplător pentru că această legumă înlocuieşte carnea cu succes. Aşa se face că un kilogram de „cotlet“ vegetal costă 14 lei, adică la fel cât unul de carne de porc.
Cumpără câte puţin
În supermarketuri, preţurile cresc chiar şi cu 10% în funcţie de producător. Şi mai scump este laptele din soia. Un litru costă 8,5 lei, în vreme ce unul de lapte de vacă este la jumătate în magazine, iar în pieţe doar 2,5 lei. „Sunt mai scumpe, dar clienţii cumpără din fiecare câte puţin ca să poată trece Postul Paştelui cu bine“, a spus Nicoleta Viziteu, vânzătoare la supermarket.
Şi pateurile vegetale s-au scumpit în această perioadă. 3,6 lei costă 200 de grame de pate vegetal, cu 0,4 lei mai mult decât unul de pui sau de porc. Medicii nutriţionişti atrag atenţia că produsele vegetale pot conţine aditivi şi coloranţi periculoşi pentru sănătate. Tocmai de aceea recomandă includerea în meniul de post a legumelor şi zarzavaturilor.
„Unele persoane pot avea indigestii şi alergii severe de la aceste produse vegetale. O fasolă sau un cartof preparat în casă este mult mai sănătos decât un produs de post luat din maga