Diabetul zaharat al copilului şi adolescentului reprezintă o problemă de sănătate cu importante implicaţii socio-economice, fapt ce explică necesitatea unui algoritm de diagnostic eficient şi specific. Deşi este o formă mai puţin frecventă în ţara noastră, comparativ cu diabetul zaharat tip 2 al adultului, incidenţa sa este în creştere. Pe baza unei treceri în revistă a literaturii de specialitate, dna dr. Alexandra Cătălina Bulgar şi dl prof. dr. Constantin Dumitrache propun un algoritm diagnostic pentru această patologie. (...)
Diabetul zaharat al copilului şi adolescentului reprezintă o problemă de sănătate cu importante implicaţii socio-economice, fapt ce explică necesitatea unui algoritm de diagnostic eficient şi specific. Deşi reprezintă o formă mai puţin frecventă în ţara noastră, comparativ cu diabetul zaharat tip Publicitate 2 al adultului, incidenţa sa este în creştere.
Este cunoscut faptul că diabetul zaharat este un sindrom heterogen caracterizat printr-o tulburare complexă în metabolismul energetic al organismului, care afectează profund utilizarea glucidelor, lipidelor şi proteinelor. Pentru stabilirea diagnosticului de diabet zaharat trebuie îndeplinite următoarele criterii: 1. glicemia à jeun peste 126 mg/dl; 2. glicemia după un test de încărcare cu 1,75 g/kg până la maximum 75 g glucoză anhidră să fie mai mare de 200 mg/dl; 3. simptome clasice de diabet zaharat (poliurie, polidipsie, scădere ponderală inexplicabilă) şi o glicemie descoperită întâmplător de cel puţin 200 mg/dl, oricând în timpul zilei.
Adeseori, cazurile diagnosticate cu diabet zaharat în copilărie sau adolescenţă sunt eronat interpretate ca DZ tip 1, din cauza lipsei investigaţiilor complete. Dacă pentru copiii sau adolescenţii care se prezintă cu hiperglicemie s-ar realiza dozări de autoanticorpi, analize genetice şi s-ar utiliza Algoritmul de c