Astăzi abatorul Transilvania Ovicarn a semnat un contract cu o firmă italiană, în valoare de 27.000 de euro, ceea ce ar putea însemna evitarea falimentului. Acest contract deschide posibilitatea altor contracte, fapt care, împreună cu un program de reorganizare, ar putea aduce întreprinderea pe linie de plutire.
Un contract de prestări servicii în valoare de 27.000 de euro a fost semnat astăzi între Transilvania Ovicarn şi o firmă italiană. Abatorul va sacrifice în timpul sărbătorilor de Paşte între 30.000 şi 50.000 de miei pentru firma respectivă.
Transilvania Ovicarn a intrat în insolvenţă în luna februarie, având datorii la bănci de peste 250.000 de lei. Principalul motiv, spune preşedintele Consiliului de Administraţie, Ionel Dărăban, a fost faptul că ultima tranşă de la Sapard nu s-a primit atunci când ar fi trebuit, în mai 2009, ci doar în decembrie, ceea ce a pus întreprinderea în imposibilitatea de a-şi plăti ratele la bancă. Prin neplată, ratele s-au dublat.
“Nu este vina veterinarilor pentru problemele noastre. A fost un amestec de factori şi am mai avut ghinionul să vină şi criza aceasta economică”, spune Ionel Dărăban.
O parte din personal a fost disponibilizat odată cu procedura de insolvenţă, însă Dărăban spune că începând de luni, 7 martie, va reangaja toţi muncitorii şi încă 10-12 oameni în plus. “De la sfârşitul săptămânii viitoare vom reîncepe activitatea. Vom lucra în schimb prelungit cu un personal de 45-47 de oameni”, spune Dărăban.
Abatorul este una dintre cele mai mari investiţii sălăjene pe bani europeni, fiind singurul de acest fel din Transilvania , cu potenţial ridicat de a salva economia judeţului Sălaj.
Cifră.
2,5 milioane de euro a costat iniţial înfiinţarea abatorului, jumătate fiind finanţare europeană, iar cealaltă jumătate credite bancare şi contribuţii proprii ale membrilor Cooperativei