Pristina şi Belgradul au anunţat că un dialog între ele, condus de Uniunea Europeană va fi deschis la 8 martie, acesta urmând să fie primul contact direct la acest nivel între cele două părţi, de la proclamarea independenţei Kosovo.
"O reuniune (a ambelor părţi) va avea loc la Bruxelles la 8 martie", a declarat ministrul kosovar de Interne, Bajram Rexhepi, fără a oferi detalii despre formatul reuniunii.
La Belgrad, Guvernul sârb a confirmat data deschiderii dialogului. "Va fi începutul unui dialog, care Guvernul sârb speră că va duce la o reconciliere istorică între sârbi şi albanezi şi la un acord cu privire la viaţa comună în acest spaţiu", se arată în comunicatul Belgradului. "Acest lucru înseamnă o speranţă serioasă pentru o viaţă mai bună a sârbilor din Kosovo", continuă documentul.
Belgradul şi Priştina au convenit să se angajeze într-un dialog condus de Uniunea Europeană şi destinat ameliorării vieţii cotidiene a populaţiei kosovare, inclusiv a minorităţii sârbe.
Ministrul kosovar de Interne s-a declarat convins că în afară de UE, Statele Unite vor avea un rol de mediator în acest viitor dialog.
Negocierile se bucură şi de sprijinul Federaţiei Ruse, aliat tradiţional al Belgradului, comunicatul privind reluarea negocierilor fiind salutat de şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov.
Kosovo şi-a proclamat pe 17 februarie 2008 independenţa, care a fost recunoscută de 75 de ţări, între care Statele Unite şi 22 dintre cele 25 de state membre ale UE.
Autorităţile sârbe refuză să recunoască independenţa Kosovo, pe care o consideră în continuare o provincie meridională sârbă. Atât Belgradul, cât şi Pristina sunt candidaţi potenţiali la Uniunea Europeană, însă parcursul european le este îngreunat de lipsa unei înţelegeri.
Pristina şi Belgradul au anunţat că un dialog între ele, condus de Uniunea Europeană va