Cazările în hoteluri au scăzut cu 8,7 % anul trecut, potrivit Eurostat. Pe de altă parte, turismul mondial a crescut puternic anul trecut.
Anul trecut a fost cel mai slab pentru România la capitolul turism. Datele Eurostat arată că în 2010, numărul înnoptărilor în hotelurile din ţară a scăzut cu 8,7 %, acesta fiind cel mai mic procent dintre toate statele blocului comunitar.
România a mai înregistrat un record anul trecut: a avut cel mai mic procent de înnoptări ale turiştilor străini, raportat la numărul total al celor care au dormit în hoteluri. Astfel, doar 18 % din cei care s-au cazat în hotelurile din România au fost non-rezidenţi, în timp ce UE, media non-rezidenţilor cazaţi în hoteluri a fost de 45 %.
Consultantul turistic, Traian Bădulescu, spune că anul trecut doar 1,2 milioane de străini au înnoptat în hotelurile din ţară. Aşadar, marea problemă a turismului românesc este numărul mic de turişti străini. Ministrul turismului, Elena Udrea, speră însă că numărul acestora va creşte până în 2015. Consultantul turistic, Traian Bădulescu, spune că acest lucru nu este imposibil.
În schimb, anul trecut, în Bulgaria numărul înnoptărilor a crescut cu 6,6 %, în Letonia şi Lituania cu peste 11 %, iar în Estonia cu 14,1 %. Scăderi ale numărului de cazări au mai înregistrat doar Grecia (-2,3 %), Marea Britanie (-2,1 %), Slovenia (-1 %) şi Italia (0,8 %). Pe ansamblul întregii Uniuni Europene numărul de înnoptări s-a majorat cu 2,8 %.
România a mai înregistrat un record, în 2010: a avut cel mai mic procent de înnoptări ale non-rezidenţilor (turişti străini), raportat la numărul total al celor care au dormit în hoteluri. Astfel, doar 18 % din cei care s-au cazat în hotelurile din România au fost non-rezidenţi, în timp ce în Bulgaria procentul acestora a fost de 70 %. În Estonia şi Letonia, procentul non-rezidenţilor a fost de 75 %, iar î