Ministerul Sănătăţii va contribui doar cu terenul, iar spitalele vor fi construite de firme private, care, în schimb, le vor primi spre administrare timp de 30 de ani
Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri un memorandum privind demararea construcţiei a şase spitale regionale de urgenţă prin parteneriat public-privat. Cele şase unităţi sanitare de elită vor fi construite în Craiova, Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, estimându-se că vor costa 1,5 miliarde de euro.
Unităţile sanitare, „amanetate“ pe 30 de ani
Noile spitale regionale de urgenţă sunt gândite ca nişte centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei.
„Se doreşte crearea unor unităţi compacte, autonome, de urgenţă, cu funcţionalitate integrală (investigaţii, diagnostic şi tratament) care să facă posibilă eficientizarea serviciului medical, prin reducerea timpului necesar şi a costurilor pentru stabilirea diagnosticului“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
„Finanţarea nu va avea legătură cu bugetul statului, iar managementul va fi privat“, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila. Practic, ministerul va intra în acest parteneriat doar cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile - cu partea de finanţare. În schimbul banilor investiţi vor primi manageriatul spitalelor pentru o perioadă îndelungată. „Parteneriatele sunt gândite pe termen lung, de aproximativ 30 de ani“, se precizează în comunicatul ministerului.
Acelaşi tratament ca în spitalele publice
„Chiar dacă spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va funcţiona în regim public, pacienţii beneficiind de tratament în acelaşi sistem al asigurărilor publice de sănătate ca în pr