Letonia este țara cu cele mai multe cupluri, Germania țara cu cei mai puțini copii, iar Grecia și România statele cu cele mai puține mame singure, arată un raport publicat astăzi de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.
Din cele peste 200 de milioane de locuințe din toate țările UE, în doar 44 de milioane trăiesc cupluri cu copii, spune raportul.
Letonia, Lituania, Malta, Slovenia și Slovacia au cele mai multe atfel de cupluri, fiind urmate de România pe locul 6.
România iese și din trendul țărilor cu un număr mare de mame singure, cu doar 13,2% dintre femei crescându-și copiii fără tată, spre deosebire de țările din vestul și nordul Europei, unde, spre exemplu, în Franța aproape 20% din femei sunt singure, în Finlanda 22% și în Marea Britanie 17%.
Există mai multe femei singure în UE decât bărbați, mai arată studiul CE. 17% dintre femeile din UE nu au un partener de viață, pe când doar 13% din bărbați sunt singuri. Dintre acestea, 80 de milioane sunt mame singure, comparativ cu doar un million de tați care își cresc copiii fără ajutorul celuilalt părinte.
Însa numărul mare de copii este și o cauză a ratei ridicate de șomaj, avertizează Comisia Europeană. În 2009, spune raportul, șomajul a fost mult mai preponderent în rândul femeilor cu cel puțin un copil.
Iar dintre cele 16,4% femei fără copii în Republica Cehă, aproape 90% erau angajate în 2009. În România, în schimb, doar 66,7% dintre femeile fără copii aveau un job în 2009, cel mai mic număr din întreaga UE, cu excepția Maltei, Italiei si Greciei.