În lupta pentru banii investitorilor au intrat puternic și austriecii care au un program de privatizare de 24 miliarde euro. România întârzie privatizările și în 2011, vizând doar 600 mil. euro.
Privatizarea este un subiect care a revenit puternic în prim-plan după ce guvernele s-au trezit că au nevoie de bani, iar majorarea deficitelor și a datoriilor publice nu este cea mai bună soluție. Un start bun a avut Polonia, care nu a întrerupt programul de privatizare în ultimii ani. Pe urmele Poloniei vrea să calce acum și România, dar și Austria. Investitorii regionali sunt însă cam aceiași.
Ceea ce înseamnă că ne vom bate pentru aceleași fonduri. Sigur, mai sunt și alte țări în zonă care urmează să privatizeze, dar principalii competitori ai României sunt Polonia și Austria deoarece vorbim de privatizări parțiale, adică programe asemănătoare, și de același tip de companii, majoritatea din sectorul energetic și din transport.
Campionii regionali ai privatizărilor sunt polonezii. Anul trecut, au încasat circa 6,5 miliarde euro din privatizare. Din 2007 până în prezent, autoritățile de la Varșovia au vândut parțial sau total aproximativ 400 de companii, iar programul continuă, intenția statului polonez fiind de a obține 13 miliarde de euro până în 2013. De altfel, premierul polonez, Donald Tusk, a inclus în programul său politic eliminarea aproape integrală a statului din economie.
Polonezii duc însă planul și mai departe. Spre sfârșitul lunii mai, Warsaw Stock Exchange (WSE) va organiza Central and Eastern Europe IPO Summit, eveniment care își propune să aducă la un loc investitorii și companiile care au nevoie de capital. „Prin acest eveniment, companiile importante din regiune se pot familiariza cu procesul de listare la WSE, dar și cu rolul pe care îl are Depozitarul Central în acest proces“, a declarat Iwona Sroka, președintele National De