Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii ar putea deveni garanţi ai păcii între Georgia şi republicile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, a declarat viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, pentru RIA Novosti, citat de NewsIn.
"Dacă este aprobată o declaraţie comună, va furniza garanţii mai ample decât orice alte declaraţii unilaterale", a declarat Karasin.
În noiembrie anul trecut, în Parlamentul European, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, se declarase împotriva atacării Abhaziei şi Osetiei de Sud pentru "a recupera integritatea teritorială şi suveranitatea" Georgiei. În mod similar, în noiembrie, preşedinţii celor două teritorii separatiste făcuseră declaraţii de neagresiune, reaminteşte RIA Novosti.
Rusia a recunoscut independenţa celor două foste republici georgiene după războiul de cinci zile din august 2008, când Georgia a încercat să restabilească în Osetia de Sud controlul central.
Aproape 300.000 de georgieni au fugit din Abhazia în timpul războiului separatist din 1992-1993, când republica nu a mai recunoscut autoritatea administraţiei de la Tbislisi. Între 10.000 şi 30.000 de oameni din ambele tabere au fost ucişi în conflict.
Germania, care de curând s-a implicat şi în rezolvarea conflictului transnistrean, a propus un plan în trei etape pentru rezolvarea conflictului Georgia-Abhazia. Planul prevede un angajament asumat de toate părţile faţă de nerecurgerea la violenţă, întoarcerea treptată a refugiaţilor în regiune şi eventuala determinare a statutului politic al Abhaziei. Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii ar putea deveni garanţi ai păcii între Georgia şi republicile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, a declarat viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, pentru RIA Novosti, citat de NewsIn.
"Dacă este aprobată o declaraţie comună,