Studiile realizate în ultima perioadă relevă că valorile-record ale preţurilor la produse alimentare se vor menţine pe termen mediu. Sursa: REUTERS
Pe fondul unei cereri tot mai mari pe piaţa alimentelor şi al incapacităţii producătorilor de a asigura stocurile necesare, preţurile au explodat în ultimul an, iar nivelurile-record ale acestora s-ar putea menţine pentru mai multă vreme.
Astfel, după ce Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a anunţat, în urmă cu două zile, că preţurile produselor alimentare din întreaga lume au atins un nou record în luna februarie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat ieri că acestea s-ar putea menţine mai mult timp la niveluri ridicate.
Motivul principal ar fi reprezentat de faptul că agricultorii au nevoie de câţiva ani pentru a majora producţia îndeajuns să acopere cererea în urcare.
"Creşterea ofertei ar putea răspunde preţurilor ridicate, aşa cum s-a întâmplat în deceniile anterioare, reducând presiunile de pe pieţele de alimente, însă pentru aceasta va fi nevoie de timp, de o perioadă care se va măsura în ani, nu luni", notează analiştii FMI, citaţi de Bloomberg.
România va urma trendul mondial
Un alt factor care a condus la situaţia din prezent este reprezentat de veniturile în creştere din statele în curs de dezvoltare, care au încurajat creşterea cererii pentru produse din carne şi lapte, lucru ce a dus la majorarea necesarului de cereale pentru hrănirea animalelor şi de teren pentru păşunat.
Situaţia din România se va înscrie în trendul mondial, astfel că preţurile produselor alimentare se vor menţine la niveluri ridicate, a precizat Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, în cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri.
Potrivit acestuia, deşi România are un potenţial uriaş, acesta est