Arin Panait, cel care a pus, în miniatură, la scara 1:87, bazele oraşului Blumenberg, este pregătit să renunţe la singura machetă complet automatizată din Europa, proiect care l-a făcut cunoscut şi care conţine 21 de metri de cale ferată dispuşi pe două circuite, pe care rulează simultan şapte trenuri ce funcţionează după culoarea semafoarelor.
Din lipsă de spaţiu, Arin Panait este hotărât să îşi vândă diorama din sufragerie, dar nu este dispus să renunţe la ea pentru mai puţin de 5.000 de euro. „Este unica din Europa care are automatizare totală în sistem analog. Sunt decis să o vând pentru că nu mai am spaţiu să o extind“, spune Arin Panait.
Arin a construit relieful din polistiren expandat şi apoi l-a acoperit cu ipsos şi iarbă sintetică, şoselele sunt din carton scos la imprimantă, trotuarele din linoleu, bordurile din beţe de chibrit, iar stâlpii de iluminat din mine de pix şi leduri.
Locomotivele şi vagoanele sunt tunate, iluminate şi îmbătrânite. Niciun detaliu nu i-a scăpat lui Arin, care a confecţionat chiar şi jardiniere cu flori pentru ferestrele caselor, semne de circulaţie, pasarele şi balustrade.
Diorama are 2,8 metri lungime şi 1,5 metri lăţime, două circuite care totalizează 21 de metri de cale ferată, tunele, poduri, terase şi parcuri. În acest moment, macheta lui Arin este singura dioramă în sistem analog, complet automatizată din ţară.
Diorama din sufrageria lui Arin reproduce fidel detaliile unui oraş german din anii ’70 şi este construită în mare parte din materiale reciclabile.
Micuţul oraş poartă numele de Blumenberg şi are toată infrastructura necesară unui centru urban: şosele, semafoare, iluminat public, pasarele, trotuare, terase, poduri, tunele, gară, primărie, poliţie şi multe altele.