La Rimetea, în judeţul Alba, are loc, astăzi, renumita sărbătoare a Înmormântării Fărşangului. Sute de turişti sunt aşteptaţi şi în acest an în localitate, mulţi dintre ei venind din Ungaria, special pentru a participa la acest obicei. Sursa: MIHAELA MORARUSursa: MIHAELA MORARUSursa: MIHAELA MORARUSursa: MIHAELA MORARU
1 /.
Sărbătoarea este organizată tradiţional în fiecare an, în sâmbăta dinaintea prinderii postului Paştelui, după calendarul catolic.
Vestea cu adevărat bună este că, începând cu acest an, se poate ajunge în condiţii bune de la Aiud la Rimetea, după ce drumul judeţean 107M Aiud-Buru, care asigură cel mai rapid acces în zonă, a intrat în reabilitare pe foduri europene. Recepţia lucrărilor se va face în vară, dar cea mai mare parte a drumului este deja finalizat. Deşi are numai 25 de kilometri, starea acestui drum a fost atât de rea în ultimii ani, încât, inclusiv localnicii din Alba preferau să facă un ocol de circa o sută de kilometri, prin Turda, pentru a nu risca să-şi strice maşinile.
"Pe DJ107M se poate ajunge bine până la Rimetea. Este un drum în lucru, dar se circulă bine. Sunt doar câteva porţiuni de zeci de metri mai dificile din cauza lucrărilor", a declarat directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu.
Cum se desfăşoară sărbătoarea
Fărşangul în sine înseamnă perioada de distracţie, de la Bobotează până la prinderea postului Paştelui, în care băieţii se duceau la fete, le făceau curte şi petreceau. Îmnormântarea Fărşangului înseamnă terminarea acestei perioade şi semnifică trecerea de la rău la bine, de la iarnă la primăvară. De aceea, odată cu înmormântarea Făşangului se îngroapă şi anul vechi - privit din punct de vedere agrar, nu calendaristic - cu toate relele sale şi se lasă locul pentru noul an care trebuie să fie mai bun decât precedentul.
La orga