Un american de origine irlandeză, ajuns la 77 de ani, a reuşit să-şi atragă critici dintre cele mai vehemente şi ameninţări cu tentă apocaliptică după ce şi-a promovat intens ideea despre Iisus Hristos.
"A fost un ţăran exploatat care a reuşit să rămână în istorie datorită atitudinii sale. Nu a realizat miracole, nu a mers pe apă şi nici nu s-a ridicat din morţi", spune John Dominic Crossan, fost preot romano-catolic în anii '60, rupt de Biserică după ce a constatat că dogmele clerului nu ar respecta faptele descrise de Noul Testament, relatează CNN.
"Iisus cel istoric a promovat opoziţia nonviolentă la violenţă şi nu-mi pot imagina un miracol mai mare", este crezul lui Crossan, pe care contestatarii l-au catalogat, printre altele, drept "fraier", "demonic" şi "blasfemic".
"Iisus nu a murit pentru a salva umanitatea"
Dominic Crossan a ajuns să adune atâta atenţie în jurul persoanei sale după ce a publicat o serie de cărţi despre Iisus şi Apostolul Pavel, scrieri primite foarte bine de publicul american. De asemenea, a apărut în mai multe documentare despre primii creştini şi despre misterele Bibliei.
Prin cercetările pe care le-a făcut de-a lungul timpului a ajuns să creadă că Iisus a fost crucificat nu ca un sacrificiu divin pentru păcatele umanităţii, ci pentru că a cerut public o împărţire justă a pământului şi hranei, deranjând prin asta autoritatea romană.
"Dacă lumea crede într-un Dumnezeu care se foloseşte de violenţă pentru a salva umanitatea, atunci va începe să creadă şi că violenţa este permisă în unele cazuri, cum ar fi atentatele sinucigaşe cu bombă sau invadarea altor state în numele democraţiei", mai afirmă Crossan.
Contactaţi de romanialibera.ro, câţiva reprezentanţi ai mediului teologic şi bisericesc din România resping interpretările lui Dominic Crossan.
"Un nebun"
"Biserica are canoane şi rânduieli