Înconjurată de pădure şi cufundată în linişte, ctitoria din 1539 pare ferită de trecerea timpului. Dacă ajungi la Arad, merită să mai faci 36 de kilometri pentru a admira una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbe din România, dar şi locul de basm în care e ridicată.
Satul Munar are păduri, ape şi mănăstiri superbe, însă de frumuseţea locului se bucură mai mult localnicii, pentru că autorităţile locale încă n-au învăţat cum să atragă turiştii. Locul este pur şi simplu încântător şi poate fi remarcat chiar de pe şoseaua naţională ce leagă Aradul de Periam. În timp ce unele asociaţii se luptă ca Lunca Mureşului să rămână o zonă protejată, alte asociaţii încearcă să dezvolte turismul în zonă. Nici nu ştii cum e mai bine: să rămână o zonă nedezvoltată care îşi păstrează neatinsă natura sau localnicii să profite de frumuseţea locurilor pentru a atrage mai mulţi turişti aici?
Mănăstirea Bezdin este unică în România şi se numără printre puţinele lăcaşuri de cult ortodoxe-sârbeşti din ţară. Măicuţa Anghelina are grijă de ctitoria de la Bezdin, dar şi de cele 20 de camere ale mănăstirii care îi găzduiesc pe turişti şi pe pelerini. Cândva, locul era populat de zeci de călugăriţe, însă vremurile grele prin care a trecut mănăstirea în regimul comunist au scufundat Bezdinul în singurătate.
Printre nuferi şi stufăriş Şoseaua pustie e o desfătare pentru şoferi
La mănăstirea cu hramul „Adormirii Maicii Domnului" ajungeţi de pe şoseaua Arad-Periam, pe un drum care se ramifică spre dreapta la intrarea în satul Munar. De aici trebuie să mai parcurgeţi cinci kilometri, dar drumul nu va fi plictisitor, pentru că veţi fi cuceriţi de pădurea din Lunca Mureşului. Numele mănăstirii vine de la pârâul Bezdin, care formează în zonă mai multe mlaştini pline de stufăriş şi nuferi. La prima vedere, lăcaşul seamănă cu un conac boieresc. Liniştea este stăpână absolută aici