Mai multe seisme au fost înregistrate de-a lungul timpului în Bucureşti, dar cele mai multe mărturii sunt despre cele din 1802, 1940 şi 1977 care au provocat şi cele mai multe victime şi cele mai mari pagube.
Citeşte şi:
CUTREMURUL DIN '77 Cum a scăpat cu viaţă nepotul lui Ceauşescu din blocul în care a murit Toma Caragiu
POVEŞTI DE BUCUREŞTI Supravieţuitoarea din blocul Scala: La cutremurul din ‘77 a căzut 10 etaje, în timp ce făcea duş!
POVEŞTI DE BUCUREŞTI Sorin Crainic, supravieţuitorul cutremurului din '77 pentru care a plâns Elena Ceauşescu
Mari seisme: De ce este Bucureştiul oraşul cel mai afectat de cutremure?
Cutremurele care au lovit România
Gheorghe Mărmureanu: "România, la fel de vulnerabilă ca în 1977!"
Imagini incredibile din Bucureştiul devastat de cutremurul din 1977
Cutremurul di 26 octombrie 1802, a avut 7,7 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea. La acea vreme, s-au prăbușit câteva case şi turlele bisericilor. Patru oameni au murit, iar celebră a fost ruperea în două a turnului Colţea.
„Aice în Bucureşti s-a rupt şi turnul cel înalt, Colţea, care era podoaba oraşului, iar din casele boiereşti, şi din cele de obşte prea puţine au scăpat zdravene”, se arată în documentele Bisericii Ortodoxe Române – XXVI, p. 224.
Cutremurul a fost atât de puternic încât s-a simţit la Moscova: „La ora 13.55 o bonă plimba un cărucior în curtea Bibliotecii Universităţii Lomosov din Moscova. La un moment dat, a văzut cum cad statuile şi băncile deplasându-se din parc. În acel cărucior era copilul Alekxandr Sergeevici Puşkin, marele poet rus de mai târziu”, scria academicianul Drumea Anatol.
Clădirile au pârâit
Seismul din 10 noiembrie 1940 a avut 7,4 grade pe scara Richter. Faza critică a durat în jur de trei minute. Efectele lui au fost devastatoare m