Zoli de la Sarmalele Reci, Ada Milea şi Margareta Pâslaru vorbesc în EVZ despre cultura de a da fără a cere nimic înapoi. Viaţa personală, spun ei, începe odată cu renunţarea la egoism. Sursa: ARHIVĂ PERSONALĂ
Pe Zoltan Andras îl ştim de pe scenă, pe care urcă de 17 ani alături de trupa Sarmalele Reci. Există însă şi un alt Zoli, care a aderat atât de puternic la cultura voluntariatului încât a ajuns să-şi schimbe stilul de viaţă. La începutul anilor ’90 a ales să renunţe la consumatorism şi, apoi, a încercat să-şi dezvolte o atitudine altruistă faţă de societate. Influenţat de modele umane ca Mahatma Gandhi sau filosoful Rudolf Steiner, el a adoptat următorul crez: "Devenim capabili să adoptăm şi să aplicăm ceva în lume doar atunci când recunoaştem în noi un adevăr obiectiv. Până la această conştientizare, pot să văd mii de campanii la TV, în presă, că voi acţiona tot după propriile obişnuinţe".
Când a recunoscut în el aceste adevăruri, Zoli s-a gândit să le împărtăşească, pentru a sprijini dezvoltarea personală a tinerilor. De şapte ani îşi petrece o bună parte din vară la Simeria Veche, acolo unde se strâng între 40 şi 150 de tineri. Timp de câteva săptămâni, ei muncesc voluntar într-o fermă din localitate, participă la ateliere artistice, dar discuţiile sunt cele care reprezintă polul principal. Într-un an, s-a vorbit despre tripartiţia organismul social, un concept al lui Steiner vechi de un secol, menit a stabili un echilibru între economic, politic şi spiritual fără a produce nedreptate. "Vin studenţi, dar şi oameni de peste 30 de ani, care sunt încă în căutarea unui scop, unui ţel", spune Zoli, care arată că ţelul lui este de "a voi şi a înfăptui binele". Încearcă să facă asta cât mai des: nu e an în care să nu cânte în scopuri caritabile, accepta orice invitaţie de a le vorbi tinerilor, trăieşte ecologic şi pledează pentru asta.