Foto: Thinkstock După ce ne-am uitat în grădina noastră şi ne-am făcut toate calculele pe anul în curs, putem privi liniştiţi şi spre alte orizonturi. Unde au fost inventate tot felul de taxe şi tăxuţe care să-i deruteze pe oameni. Şi cele mai multe au apărut – aţi ghicit – tot timpul. Mai mereu s-a găsit câte cineva care să inventeze câte „o scuză” să ne ia banii. De exemplu, autorităţile statului american Maryland au introdus, în 2004, taxa pe... trasul apei la toaletă. Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2005, iar taxa obligatorie pentru fiecare gospodărie a fost stabilită la 2,50 de dolari pe lună sau 30 de dolari pe an.
În urmă cu aproximativ şase ani, autorităţile statului Arkansas (SUA) au introdus taxa pe tatuaje şi body piercing. Clientul este informat de fiecare dată că aproximativ şase la sută din costul „lucrării” reprezintă „dreptul” pe care şi-l cere statul american.
În perioada 2005-2009, traficanţii de droguri din Tennessee (SUA) trebuiau să plătească o sumă la stat pentru comercializarea substanţelor ilegale. Taxa se stabilea la gramul de praf ilegal care urma să fie comercializat – 3,50 dolari pentru gramul de marihuana, 50 de dolari pentru gramul de cocaină şi 200 de dolari pentru jointuri din metamfetamine. Autorităţile din Tennessee au strâns peste şase milioane de dolari de la traficanţii care plăteau taxa în anonimat, dar obţineau, la schimb, un fel de timbru pe care îl aplicau pe „marfă”.
Când ajungi în New York, ar trebui să ţii minte că un covrig întreg costă mai puţin decât unul la jumătate. Iar în cazul în care consumi covrigul în brutărie şi nu pe stradă, trebuie să plăteşti nişte bani în plus. Asta pentru că autorităţile din Big Apple au introdus, în 2010, taxa pe covrigi, care adaugă opt sau nouă cenţi pentru fiecare produs vândut.
În România zilelor noastre, taxa pe vrăjitorie nu numai că a f