Primii berari
- As vrea sa va intreb, inainte de toate, cand a aparut berea in Romania?
- Destul de tarziu, caci romanii, avand radacini si traditie puternic ortodoxe, erau legati afectiv de vin, de sangele Domnului. Ba mai mult, in ochii Bisericii, berea era o bautura rea si amara, era "licoarea blonda iesita din stricaciuni". Totusi, exista in istorie o insemnare de la 1634, cand Paul de Alep soseste in Moldova si povesteste cum domnitorul Vasile Lupu tinea in salon un trepied de fier, pe care se afla un vas din lemn cu apa foarte rece, adusa din pivnitele domnesti, unde stateau la racoare, surpriza, cateva sticle cu bere, din care bea din cand in cand, sa se racoreasca de arsita verii. Desigur, berea era un lux la vremea aceea, fiind rezervata oamenilor de vaza. Abia peste vreun secol incepe sa se mai schimbe situatia. Daca regatenii si moldovenii nu se prea dadeau in vant dupa bere, cu totul alta era situatia banatenilor si a ardelenilor, care traiau infratiti cu sasii. In 1718, chiar pe 1 ianuarie, se deschide prima fabrica de bere din Romania, la Timisoara. Fabrica avea si o hala mare, unde ani de-a randul s-au tinut balurile traditionale ale orasului.
Nicolae Mircea fondatorul actualei berarii la 1899 Exact in aceasta hala de bere, la 1847, vine pentru un concert extraordinar orchestra lui Johann Strauss. Johann Strauss - fiul! In 1809, Johann Timple de Gotha a facut la Bucuresti o alta fabrica de bere, prima din Capitala, pe dealul Filaretului, la han, pe soseaua ce duce spre Cimitirul Bellu de azi, unde odinioara era o padure splendida. Romanii nu erau familiarizati cu bautura asta, dar berarul a intuit ca se va impune repede. A venit cu gandul sa faca afaceri. Pentru a le incepe, avea insa nevoie de zapisul domnesc. Asa ca s-a dus la domnitor cu cateva sticle de bere intr-un cos, ca sa-i arate ce bunatate le pregateste el