Realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă va fi întârziată cu circa un an, întrucât statul trebuie să aleagă noi parteneri privaţi în locul celor patru care s-au retras, ne-a declarat Mircea Ursache, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al "EnergoNuclear", compania de proiect. Deja proiectul are circa un an întârziere pentru că Guvernul Tăriceanu a decis ca Nuclearelectrica să fie acţionar majoritar cu 51% în proiect, în loc de 20%, cât era stipulat iniţial. În acest an, ar fi trebuit să înceapă construcţia, ne-a mai spus domnia sa.
Domnul Ursache ne-a precizat: "Părerea mea sinceră este că statul nu va putea duce până la capăt acest proiect în condiţiile în care îşi păstrează o cotă majoritară şi va trebui să facă un aport de numerar serios pentru a susţine investiţia evaluată, în total, la patru miliarde de euro. Statul trebuie să rămână cu o cotă de 20% din proiect, care reprezintă aportul în natură al Nuclearelectrica".
Oficialul CA al "EnergoNuclear" apreciază că retragerea investitorilor privaţi din proiect ("RWE", "GDF Suez", "Iberdrola", "CEZ") a fost cauzată de tărăgănarea procesului de implementare a proiectului. Domnul Ursache a ţinut, însă, să sublinieze: "Din fericire, sunt mulţi investitori interesaţi de acest proiect, aceştia fiind din ţări precum SUA, Rusia sau Coreea.
Trebuie selectaţi cei cu potenţial, iar statul trebuie să arate acum, cât nu este foarte târziu, că încurajează şi facilitează investiţiile străine în ţara noastră. Personal, aş cere companiilor care au intrat în cursa pentru selecţia antreprenorului general să facă o ofertă de credit-furnizor şi, de ce nu, de intrare în acţionariat".
O altă soluţie pentru obţinerea unei finanţări facile este ca statul să invite BERD şi IFC să fie acţionari ai proiectului. Mircea Ursache ne-a mai declarat că băncile comerciale au apetit pentru astfel de investiţii, chia