Directorul general al complexului energetic Craiova, Constantin Bălăşoiu, a renunţat la funcţiile de preşedinte al Consiliilor de Administraţie ale CE Turceni şi Rovinari.
Contactat de "Adevărul", Bălăşoiu a afirmat că a luat această decizie întrucât cele două noi companii energetice, Electra şi Hidroenergetica, nu vor fi înfiinţate într-un viitor apropiat. Bălăşoiu a fost numit coordonator pentru înfiinţarea Electra şi ar fi urmat să devină şeful noii entităţi.
"Această decizie este un lucru normal, pentru că numirea mea în cele două Consilii era legată de înfiinţarea Electra. Se pare însă că Electra nu se va înfiinţa prea curând. Nu văd un orizont de timp limitat pentru înfiinţarea acesteia şi oricum nu în următoarele câteva luni. Astfel că era un lucru firesc să demisionez, întrucât cele trei complexuri sunt trei companii care funcţionează distinct", ne-a declarat Bălăşoiu.
Electra ar fi trebuit să fie formată din cele trei complexuri din Oltenia (Rovinari, Turceni şi Craiova), Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica.
Hidroenergetica ar fi înglobat cea mai mare parte a Hidroelectrica, Electrocentrale Bucureşti, termocentralele Mintia Deva şi Paroşeni, precum şi Compania Naţională a Huilei.
Procesul de formare a celor două noi companii a fost blocat în instanţă de Fondul Proprietatea şi de sindicatele din Hidroelectrica.
Guvernul şi-a asumat în faţa FMI elaborarea unui plan alternativ de reorganizare a sectorului energetic de stat, pentru situaţia în care cele două companii nu vor fi înfiinţate în acest an. Surse din domeniu au declarat pentru "Adevărul" că nu mai este nicio şansă ca Electra şi Hidroenergetica să devină funcţionale în 2011.
Potrivit informaţiilor obţinute de "Adevărul", Guvernul va merge pe ideea listării la bursă a unor pachete minoritare