Suntem consumatori capricioşi, piaţa muncii nu poate fi altfel.
Asta ne mai lipsea: o societate împărţită între partizanii şi detractorii Codului Muncii!
Adversarii neînduplecaţi ar face bine să se calmeze. Era nevoie de o dinamizare pe această piaţă. Astăzi, companiile şi produsele trăiesc cu mult mai puţin decât în urmă cu câteva decenii, consumatorii au devenit nestatornici, noutăţile apar peste noapte, gusturile se schimbă rapid. Ceea ce ieri era „cool" e demodat azi. Părinţii mei şi-au cumpărat o Dacie pe care au ţinut-o, cu grijă, 20 de ani, şi-au schimbat mobila de vreo trei-patru ori în viaţă, iar tatăl meu a ieşit la pensie din întreprinderea unde s-a angajat pentru prima oară.
Vă puteţi imagina o astfel de viaţă, astăzi, voi, cei care v-aţi început carierele după 1990? Gândiţi-vă numai de câte ori aţi renunţat să mai cumpăraţi un anumit produs doar pentru că, între timp, a apărut altul nou. Câţi dintre voi nu vă doriţi astăzi noul iPad prezentat de Steve Jobs, deşi nici pe „vechiul" Blackberry nu aţi apucat să-l cunoaşteţi la perfecţie? Ei bine, odată cu toate aceste decizii personale aţi contribuit la apariţia şi dispariţia unor locuri de muncă. Nu mai poţi lega astăzi angajatul de glie şi nici nu mai poţi opri firmele să se adapteze pieţelor în continuă schimbare. Suntem consumatori capricioşi, deci nici piaţa muncii nu poate fi altfel.
Mulţi se tem că un Cod al Muncii mai liberal va înmulţi abuzurile deja existente. Dar nu Codul Muncii e problema! Când relaţiile de muncă se deteriorează, cauzele ar trebui căutate în respectul pentru banii pe care investitorul şi-i riscă într-o afacere, în respectul pentru omul care munceşte şi pentru lucrul bine făcut. Nu veţi găsi însă aceste reglementări în niciun Cod al Muncii de pe planetă. Este vorba despre un alt cod, al relaţiilor dintre oameni - şi aici, societatea noastră are, în