Cetăţenii naţiunilor care deţin resurse bogate de petrol ar trebui să se bucure de beneficiile aduse de exploatarea rezervelor naţionale, a declarat miliardarul american de origine maghiară George Soros pentru BBC.
Soros crede că revoltele din Libia au fost rezultatul unei "repulsii împotriva corupţiei", alimentate şi de utilizarea abuzivă a banilor proveniţi din vânzarea petrolului. Libia produce 1,6 milioane de barilide petrol în fiecare zi, fiind al şaptesprezecelea cel mai mare producător din lume. Regimul colonelului Gaddafi depinde de miliardele de dolari care provin din exploatările petroliere. Soros crede că folosirea abuzivă a acestor bani a dus la protestele din Libia şi alte ţări nord-africane. "Libia a produs o avere enormă pe care Gaddafi şi-a însuşit-o, iar acum oamenii s-au răzvrătit împotriva sa", a explicat Soros.
George Soros militează pentru transparenţa administrării banilor proveniţi din resursele naţionale. "Transparenţa şi, mai important, responsabilitatea în utilizarea resurselor naturale sunt lucrurile de care au nevoie oamenii care trăiesc în aceste ţări pentru a beneficia de pe urma resurselor naţionale", a spus miliardarul.
În opinia sa, Statele Unite şi Europa trebuie să susţină mai activ revoltele din Libia pentru a obţine cooperarea potenţialului regim nou care va prelua puterea. "Este important ca SUA şi Europa să câştige loialitatea noului regim şi să-l sprijine", a mai spus el. Cu puţină susţinere, noul regim va fi unul democratic ceea ce este, în opinia lui Soros, "o îmbunătăţire extraordinară". Miliardarul a comparat revoltele din Libia cu ceea ce se întâmpla în 1989-1991 în fosta Uniune Sovietică, doar că atunci "revoluţiile au îndepărtat un regim ostil puterilor vestice", faţă de situaţia ţărilor din nordul Africii care s-au bucurat de susţinerea Statelor Unite şi a Europei înainte de revoltelor populare. (Ale