Banca Centrală Europeană ar putea majora dobânda de politică monetară în aprilie, pentru prima dată de la declanşarea crizei mondiale. Creşterea dobânzii-cheie va afecta puternic ţările din sud-estul Europei, care încă se luptă cu criza economică şi cu şomajul, spun analiştii internaţionali.
Şeful Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet a lansat un semnal potrivit căruia instituţia pe care o conduce ar putea creşte dobânda de politică monetară la următoarea şedinţă, care va avea loc în luna aprilie. Potrivit analiştilor internaţionali, acesta este un mesaj puternic care atestă faptul că statele din zona euro nu mai au nevoie de astfel de măsuri pentru revenirea economiilor lor.
Citiţi şi „Anul groazei" pentru Trichet la Banca Europeană.
Totuşi, această mutare va afecta statele periferice din blocul comunitar, în special cele din sud-estul Europei şi Irlanda, comentează „The Wall Street Journal". Aceste ţări încă se luptă cu un cocktail toxic, ale cărui ingrediente sunt fenomenul stagflaţiei, rata extrem de ridicată a şomajului şi măsurile dure de austeritate suportate de populaţie.
Inflaţia, un pericol pentru UE
„O creştere a dobânzii este posibilă la următoarea noastră şedinţă", a spus Jean-Claude Trichet, la finele săptămânii trecute, după ce conducerea BCE a votat menţinerea dobânzii de politică monetară la 1% pentru a 22-a lună la rând. El a argumentat că o astfel de decizie ar fi necesară pentru a ţine în frâu preţurile la alimente şi la materii prime, care altfel s-ar rostogoli într-o inflaţie generală la nivel european.
Şeful BCE a repetat că este nevoie de o „vigilenţă sporită" în lupta cu inflaţia, o sintagmă pe care oficialii Băncii Centrale Europene au mai folosit-o şi în trecut când au dat semnale de creştere a dobânzii.
Aceasta ar fi prima creştere a dobânzii-cheie în aproape trei ani.