Românii din Banat vor avea parte începând din această săptămână de scurte prezentări ale câtorva dintre cele mai vechi şi cele mai frumoase biserici de piatră din întreaga ţară. Este vorba despre o campanie derulată de TVR Timişoara care include şi câteva emisiuni. Sursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus SuciuSursa: Remus Suciu
1 /.
„Deocamdată, am filmat la şase biserici de piatră din Ţara Haţegului, dar intenţionăm să revenim în judeţul Hunedoara pentru a realiza materiale despre alte şase biserici din celelalte părţi ale judeţului. Anul trecut am prezentat, în preajma Paştelui, biserici de lemn din zona Făgetului şi ne-am spus că ar fi bine să reluăm demersul anul acesta cu bisericile de piatră hunedorene. Dorim să le arătăm telespectatorilor cât de frumoase sunt şi să-i îndemnăm să meargă să le vadă”, spune Ionela Gogoţ, realizatorul seriei de reportaje.
Primele şase dintre cele 12 biserici care sunt prezentate de TVR Timişoara sunt cele de la Densuş, Strei, Streisângeorgiu, Ostrov, Prislop şi Colţ, fiecare având câte o aură şi o poveste aparte. Toate materialele vor fi difuzate şi pe TVR HD.
Densuş- simbol al primelor elite medievale
Deşi nu este cea mai veche biserică de zid din România, aşa cum încă mulţi cred (Rotonda de la Geoagiu a fost ridicată în secolul Xl, iar biserica de la Strei un veac mai târziu), Biserica de la Densuş atrage cel mai mult, atât din punct de vedere turistic cât şi ştiinţific. Legendele spun că ea a fost ridicată cu materiale provenite de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, însă cercetări recente demonstrează că aproape de locul ei au existat în antichitate două villa rustica şi de aici au fost luate mai toate elementele romane care intră în compoziţia edificiului.
„Din punct de vedere istoric, monumentul este unul dintre primele simboluri ale acelei tentative de promovare a unei el