Există studii şi statistici clinice care au pus în evidenţă faptul că adulţii şi copiii care mănâncă sănătos dimineaţa au rezultate şi performanţe mai ridicate la muncă sau la şcoală, în raport cu persoanele care renunţă la micul dejun.
"Aceşti oameni obosesc mult mai repede din cauza faptului că organismul şi, în special, creierul lor funcţionează cu resurse energetice limitate. În plus, atunci când nu mâncăm dimineaţa, ni se face foarte foame înainte de prânz şi, din lipsă de timp, bem o cafea sau mâncăm ceva foarte dulce, cât să păcălim această foame. Senzaţia de saţietate se va instala doar pentru o scurtă perioadă, iar la prânz alegerea noastră va fi cu siguranţă una nesănătoasă: fast food şi dulciuri din abundenţă. Nu acelaşi lucru se întâmplă când începem dimineaţa cu o masă sănătoasă care ne va da, cu siguranţă, tonus şi energie", ne explică nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Dimineaţa şi dieta
Greu de crezut pentru persoanele care ţin diete prin înfometare, dar micul dejun este esenţial în curele de slăbire. Studiile arată că persoanele care mănâncă în mod regulat dimineaţa reuşesc fără efort să slăbească şi mai ales să se menţină la greutatea dorită. "Foarte multe persoane cred că vor slăbi mai uşor dacă sar peste mese, ceea ce este fals. Corpul nostru aşteaptă să fie aprovizionat cu energie de cel puţin trei ori pe zi şi una dintre mese trebuie, obligatoriu, să fie cea de dimineaţă", mai spune nutriţionistul.
Ce ar trebui să conţină un mic dejun sănătos?
În principiu, proteine sau carbohidraţi complecşi cu fibre.
Proteinele pot fi luate din carne, ouă, lactate sau soia, iar fibrele pot fi găsite în cereale integrale şi în fructe. Întrebarea este, de fapt, ce nu ar trebui să conţină, iar la aceasta ne răspunde dr. Alexandrescu: "E bine să stăm departe de cereale cu mult zahăr (în special cele pentru copii), produse