* Oamenii de afaceri: Proiectul este bun, dar are prea multe restricţii ca să funcţioneze
Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, care propune acordarea unor înlesniri, sub forma eşalonării la plată, pentru obligaţiile fiscale restante ale contribuabililor. Proiectul prevede ca eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale restante să se acorde pe o perioadă de maxim cinci ani, pentru toţi contribuabilii.
Ca măsuri de asigurare a achitării integrale a datoriilor, administraţia fiscală impune contribuabililor constituirea de garanţii, precum şi achitarea obligaţiilor fiscale curente, a ratelor eşalonate şi a dobânzilor aferente, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă.
Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), ne-a declarat că are mari îndoieli că proiectul va reuşi, deoarece condiţiile sunt restrictive. "ANEIR nu este de acord ca datoriile pe care statul le pretinde de la agenţii economici sau pe care aceştia le pretind de la firmele în insolvenţă, cu care au încheiat afaceri, să fie incluse în suma pentru care statul cere garanţii". Domnia sa ne-a declarat că statul ar trebui să ceară garanţii diferenţiate, în funcţie de perioada în care firmele au intrat în dificultate. Astfel, firmele care au probleme din cauza crizei ar trebui să ofere garanţii mai mici.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat că susţine proiectul Ministerului Finanţelor, însă nu crede că va avea succes. Domnia sa este de părere că proiectul prevede condiţii similiare cu obţinerea unui credit bancar, ceea ce nu va ajuta firmele să îşi achite datoriile. Cristian Pârvan ne-a precizat că au existat propuneri potrivit cărora sumele de bani din conturile firmelor să fie folosite ca şi colateral, însă în opinia