Conducerea Inspectoratului Şcolar Buzău spune că a trecut la măsuri mult mai active pentru depistarea şi descurajarea consumului de etnobotanice în rândul elevilor. Directorii au fost sfătuiţi să monitorizeze orice elev suspect şi să-i depisteze pe consumatorii de plante cu efect halucinogen, pentru a fi daţi pe mâna unor psihologi.
Potrivit unei statistici aflată la dispoziţia Inspectoratului Şcolar Buzău, în jur de 70 de elevi au frecventat magazinele de vise.
„De la poliţie ştim că sunt o sută de consumatori care sunt în evidenţe iar dintre aceştia 70 la sută sunt elevi care au fost identificaţi ca şi consumatori din magazine şi din jurul acestor magazine. O nominalizare a lor există şi acolo unde avem lista cu ei, nume, prenume şi liceu, în momentul când ne confirmă poliţia, vom acţiona. Fiecare liceu are un consilier psiholog şi ştie cum să lucreze cu ei”, spune Florina Stoian, inspector şcolar general.
Trei sferturi din consumătorii înrăiţi de etnobotanice din Buzău sunt elevi
De asemenea, şefa învăţământului buzoian îi îndeamnă pe dascăli să fie mai vigilenţi în jurul lor, să îi depisteze chiar ei pe consumatorii de etnobotanice şi să nu aştepte doar concluziile poliţiştilor. „Până acum, la mine nu a venit niciun profesor să îmi spună despre vreun elev suspect. În şedinţa de joi le-am spus directorilor să monitorizeze elevii, să îi urmărească pe cei suspecţi, pe cei cu absenteism deosebit, de exemplu. Deocamdată nu am informaţii cum că s-ar consuma în interiorul şcolilor”, declară Florina Stoian.
Reprezentanta Inspectoratului Şcolar Buzău spune că în anumite cazuri sunt indicate chiar şi percheziţii inopinate în clase, care sunt legale atâta timp cât „au de-a face în şcoli cu substanţe interzise”, imposibil de justificat de către elevi, chiar dacă ele s-ar găsi asupra lor sub formă de îngrăşământ de plante sau sare de b