Site-ul MSNBC a întocmit o listă cu 10 sfaturi pentru a preveni plictiseala, deshidratarea, oboseala şi afecţiunile care pot "doborî" pasagerii unui zbor de peste 10 ore.
1. Evitţi să "legaţi" mai multe zboruri. Când călătoriţi pe rute lungi, sunt importante spaţiul, scaunele confortabile, calitatea mâncării şi distracţia (filmele şi revistele). Aşadar, este preferabil un zbor direct (sau cu maximum o escală), cu o companie mare, decât "legarea" mai multor zboruri pe distanţe scurte, dar în condiţii mai proaste.
2. Luaţi-vă căşti sau filme. Chiar dacă vă gândiţi să munciţi în timpul zborului, tot vor rămâne câteva ore bune care trebuie "arse". Şi pentru că nimeni nu munceşte 10-15 ore consecutiv, este recomandat să aveţi căşti pentru a asculta muzica voastră preferată sau filme care să alunge plictiseala.
3. Nu căraţi prea multe bagaje. Orice bagaj care nu încape în spaţiul destinat acestora înseamnă mai puţin spaţiu pentru picioare, deci o călătorie mai agitată.
4. Cumpăraţi-vă "echipament de somn". Chiar dacă de obicei nu folosiţi aceste obiecte, site-ul MSNBC vă recomandă să vă cumpăraţi o pernă pentru gât (se găsesc şi la noi: 66 de lei), o mască pentru ochi (79 de lei) şi dopuri pentru urechi (5 lei) atunci când călătoriţi pe distanţe lungi. Deşi cam scumpe, ele îşi merită banii, asigură MSNBC.
5. Prindeţi cât mai multe ore de somn. Chiar dacă ideea de a dormi tot drumul pare atractivă, MSNBC susţine că acest lucru nu este posibil, din diverse motive (gălăgia, turbulenţele de zbor etc). În schimb, este recomandat să întrerupeţi orice activitate din timpul zborului în momentul în care vă simţiţi obosit. "Reprizele" de somn de 1-2 ore se vor aduna şi veţi ajunge la destinaţie odhniţi.
6. Asiguraţi-vă bine lucrurile. Un zbor lung înseamnă şi mai mult timp să vă dispară bagajele (sau să umble cineva prin ele). Aşadar, asiguraţi-vă