La poalele unui munte de poveste, în Rimetea un alai grotesc de nuntă a petrecut, sâmbătă, iarna pe ultimul drum. „Înmormântarea Fărşangului” semnifică şi sfârşitul perioadei de distracţie, dinainte de postul Paştelui.
Alaiul, format din băieţi îmbrăcaţi în fete, pare scos dintr-un film de groază.
Deşi e o înmormântare, în frunte se află un mire şi o mireasă, alături de ei stând muzicanţi, haiduci care pocnesc din bice, bocitoare, beţivi sau copii îmbrăcaţi în costume care mai de care, de la cerşetori, clovni şi drăcuşori până la macabra Moarte.
În mijlocul tuturor se află un sicriu, tractat de un măgăruş, în care este închisă iarna, în mod simbolic.
Sicriul, spart cu bâte
Alaiul a pornit prin satul înnoroiat de dezgheţ, în pocnetul bicelor.
Copii mascaţi hidos mâzgăleau toţi participanţii pe faţă cu cremă de pantofi, de culoare maro sau neagră. Preferate au fost fetele tinere, dar nimeni nu se putea feri, iar unii tineri au fost chiar alergaţi prin sat pentru a fi mânjiţi. Cei care „se luptă“ cu drăcuşorii şi refuză să fie murdăriţi sunt imediat înconjuraţi de ceilalţi şi tot nu scapă cu faţa curată.
La final, oamenii din alai şi sătenii au spart sicriul cu lovituri de bâtă şi l-au aruncat în bazinul cu apă din centrul localităţii.
Obiceiul spune că astfel sunt alungate spiritele rele.De aceea, odată cu înmormântarea Fărşangului se îngroapă şi anul vechi, cu toate relele sale şi se lasă loc noului an, în speranţa că acesta va fi mai bun.
Sărbătoarea se încheie, seara, cu Balul Fărşangului, ultima petrecere înaintea începerii Postului Paştelui.
„E un obicei de sute de ani. În sicriu se află o păpuşă din paie, care reprezintă iarna, urmând ca aceasta să fie înmormântată“, a povestit Pal Ioska, un localnic în vârstă de 78 de ani.
Un folclorist venit din Ungaria la eveniment pentru al cincilea an la rând,