Duminică se încheie săptămâna albă, numită aşa pentru că este ultima în care se mai consumă de dulce înainte de a intra în postul paştelui, chiar şi în zilele de miercuri şi vineri.
Potrivit tradiţiei în această zi se consumă pe lângă carne şi peşte, lapte, brănză, ouă. În pieţe cererea de peşte a crescut brusc, ca şi preţurile, aşa cum de regulă se întâmplă în aceste tip de comerţ.
„Este într-adevăr foarte scump peştele, a ajuns crapul mare la 21 de lei kilogramul, iar macroul la 9 lei . Este foarte scump aşa că o se ne limităm la ceva mai ieftin, o sabiţă, care şi aia a ajuns să coste 4,5 lei. Asta este tradiţia ca pe masa de lăsat de sec să fie şi peşte", ne-a declarat Ioana Morea de 76 de ani venită la cumpărături.
De fapt cetăţenii mai mult întreabă decât cumpără pentru că spun ei preţurile au luat-o razna iar factorii de decizie se fac că plouă.
„Este incredibil. Au ajuns cartofii la trei lei kilogramul, peştele chiar carasul cel mic şi pricăjit din care rămân doar oasele în tigaie este 7,5 lei. Cândva pentru astfel de preţuri negustorii erau spânzuraţi fiind acuzaţi de speculă. Acum îi spunem cerere şi ofertă", şi-a clamat nemulţumirea Marian Costin 48 de ani, şomer.
Capra vecinului
Cândva peştele era numit mâncarea săracului. La Brăila se spunea că dacă eşti sărac să nu ai bani nici de-o pâine ai să mănânci peştele numai cu mămăligă. Deci peştele era oricum aliment de bază chiar şi pentru cei mai sărmani locuitori. Astăzi preţul face ca oamenii să se întrebe dacă nu este mai rentabil muşchiul de vită şi acela foarte scump.
„Dacă astăzi abia vând ceva peşte pentru că au preţurile foarte sus, mâine nu mai dau nimic, şi timp de şapte săptămâni tot aşa. Foarte bine! Dacă sunt lacomi, să nu mai vândă nimic şi să iasă în pierdere", le-a urat celor de la sectoarele de peşte un bătrân mai hâtru aflat în Piaţa