Carpaţii de pe Lună şi Jiul de pe Marte, Eminescu de pe Mercur şi Elena Văcărescu de pe Venus. Sunt doar câteva dintre numele româneşti de pe cer, care denumesc regiuni de pe planete, asteroizi dintre Marte şi Jupiter sau comete.
1 /.
Un italian îndrăgostit de România şi mai ales de zona Moldovei a botezat un asteroid "Piatra Neamţ". Se întâmpla în 2010, când asteroidul cu numărul 100.897 primea şi numele oraşului moldovenesc.
Caronia a descoperit trei asteroizi până acum. Al doilea dintre asteroizi - descoperit de Caronia împreună cu Luciano Tesi, în mai 1998 - a primit numele Piatra Neamţ. Într-o discuţie cu evz.ro, italianul explică de ce a propus această denumire şi ne dă detalii despre asteroid.
Asteroidul Piatra Neamţ, un pitic în spaţiu
La 2 martie 2011, asteroidul 100.897 Piatra Neamţ se afla la 292 de milioane de kilometri de Pământ. Diametrul corpului, situat în Centura Principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, este unul destul de mic (3,2 kilometri). Asteroizii mari din această Centură Principală au diametre de zeci sau chiar sute de kilometri. Există în această centură un asteroid cu un diametru de aproape 1.000 de kilometri, Ceres. Începând cu anul 2006, asteroidul Ceres a fost "promovat" la gradul de planetă pitică.
În primul rând, italianul a ales Piatra Neamţ pentru că soţia sa, româncă, s-a născut în acest oraş. Atras de regiunile Moldovei, italianul şi familia s-au mutat la Piatra Neamţ în 2001.
Şi, dacă tot a ales să îşi trăiască viaţa la Piatra Neamţ, a hotărât să popularizeze astronomia în oraşul moldav. "De aproximativ treiani, în Piatra Neamţ există oasociaţiedeastronomiamatorifondatădemine,ofilialăaSARM (Societatea Astronomică Română de Meteori - n.r.)", spune el.
Salonta, primul oraş românesc de pe cer
Piatra Neamţ nu este însă singurul oraş din România după care a fost botezat un corp ceres