Preţul petrolului a urcat vineri, la bursa americană, până la cel mai ridicat nivel din ultimele 29 de luni, pe fondul temerilor legate de răspândirea protestelor din Libia în alte ţări producătoare de ţiţei din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, ceea ce ar reduce livrările de profil.
Cotaţia petrolului cu livrare în aprilie a crescut cu 2,51 dolari (2,5%), la 104,42 dolari barilul la New York Mercantile Exchange. Acesta a fost cel mai ridicat preţ de închidere afişat după data de 26 septembrie 2008. În intervalul 28 februarie - 4 martie, preţul petrolului a urcat cu 6,7%, iar faţă de anul trecut este cu 30% mai mare.
Creşterea de vineri a fost determinată şi de faptul că autorităţile de la Washington au anunţat scăderea ratei şomajului la 8,9% în februarie, de la 9% în luna anterioară, semn că redresarea economiei accelerează.
La ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în aprilie a crescut cu 1,18 dolari (1%) vineri, la 115,97 dolari/baril. Pe întreaga săptămână trecută, preţul a crescut cu 3,4% la bursa londoneză. În opinia analiştilor, cotaţia petrolului Brent va reveni la 119 dolari/baril, dacă tensiunile din Libia vor continua.
Protestele din regiune au adus creşteri şi pe piaţa metalelor preţioase, considerate plasamente sigure în astfel de situaţii.
Cotaţia aurului cu livrare în aprilie a crescut cu 12,20 dolari (0,9%), la 1.428,60 dolari uncia la Comex New York. Preţul metalului galben a crescut vreme de şase săptămâni la rând, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de ascensiune înregistrată din septembrie 2007 până la momentul actual. În intervalul 28 februarie - 4 martie, cotaţia metalului preţios a câştigat 1,4%. În 2 martie, preţul aurului a atins nivelul maxim istoric: 1.441 dolari/uncie.
În ultima zi a săptămânii trecute, preţul argintului a depăşit 35 de dolari uncia. Cotaţia argintului cu