Peste 200 de braşoveni au luat parte la „Balul Măscăricilor", un obicei reînviat după mai bine de 60 de ani. Muşchetari, cavaleri, domniţe, bufoni, clovni şi piraţi au readus la viaţă obiceiul de mult uitat al „măscăricilor" din Şcheii Braşovului.
„Măscăricii" deghizaţi în costume împrumutate sau confecţionate cu această ocazie au făcut abstracţie de vremea de afară şi au „colindat", duminică după-amiază, străzile vechii Cetăţi a Braşovului.
VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI CU „MĂSCPĂRICII“
Fiecare participant a fost liber să-şi aleagă ţinuta pentru acest bal. Indiferent de vârstă, braşovenii au participat, cu bucurie şi mândrie, la vechiul obicei din Şchei. Cel mai mic „mascat" a fost Tatiana Ţigănuş, o feţită de numai doi ani şi jumătate, care s-a costumat într-un căţel dalmaţian.
Şi liceenii şi studenţii s-au deghizat special pentru acest eveniment. „Locuim aici în Şchei şi cunoaştem obiceiul de la bunicii noştri. Noi ne-am închiriat costumele pentru eveniment şi suntem mândri că asistăm la această sărbătoare a comunităţii", a declarat Adriana Dragoş, o studentă de 21 de ani.
„Parada măscăricilor“ printre maşini
„Mascaţii" s-au întâlnit în faţa Bisericii „Sfânta Treime" din Şcheii Braşovului, după care au porni într-o paradă prin centrul istoric al oraşului. Persoanele deghizate, cărora li s-au alăturat alţi zeci de braşoveni, au străbătut strada Prundului, au trecut pe sub Poarta Şchei şi s-au oprit la Reduta, unde au avut parte de o masă festivă.
Pentru că drumul a fost lung, iar vremea a fost destul de rece, la Reduta s-au împărţit „crompene" (denumire dată de şcheieni gogoşilor pufoase), căni cu ceai şi pahare cu lichior de casă pe bază de chimion şi zahăr ars, denumit „krampampuli".
Tradţie readusă la viaţă după 60 de ani
„Balul Măscăricil