Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţia care stabileşte preţul plătit de populaţie la electricitate şi gaze, va ieşi din subordinea primului-ministru, potrivit unui proiect de lege privind preluarea directivelor europene din domeniu. Comisia Europeană a avertizat România că subordonarea financiară a ANRE de aparatul guvernamental afectează independenţa Autorităţii.
Odată cu preluarea în legislaţia naţională a directivelor europene în domeniul energetic aprobate de Comisia Europeană în anul 2009, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va redeveni independentă din punct de vedere financiar.
Aceasta după ce, în 2009, pentru a colecta mai multe venituri, Guvernul a decis ca ANRE să fie transferată în subordinea primului-ministru, veniturile sale să fie virate la bugetul de stat, iar bugetul Autorităţii să fie aprobat de Secretariatului General al Guvernului. Comisia Europeană a avertizat încă din vara anului trecut că acest lucru poate afecta deciziile Autorităţii.
Din nou un buget propriu
Mai mult, la finele anului trecut, Executivul comunitar chiar a ameninţat cu declanşarea procedurii de infringement, însă Guvernul a răspuns că lipsa banilor impune constrângeri bugetare şi că independenţa ANRE este asigurată prin lege.
După ce săptămâna trecută ANRE a venit cu o propunere de modificare a Legii gazelor nr. 351/2004, prevederile referitoare la noul statut al ANRE se regăsesc acum şi în proiectul de lege privind modificarea Legii energiei electrice nr. 13/2007.
Citiţi şi Legea gazelor preia directivele UE. Apare consumatorul vulnerabil.
Potrivit directivei 72/2009, autorităţile de reglementare sunt distincte din punct de vedere juridic şi independente din punct de vedere funcţional de orice entitate publică sau privată, iar personalul ANRE nu acceptă instruc