Românii mai au de așteptat încă trei-cinci ani până în momentul în care tehnologia 4G, care permite accesul la internet cu viteze de peste 100 Mbps, va fi disponibilă pe scară largă.
Alcatel-Lucent a făcut, recent, prima demonstrație publică în România a tehnologiei LTE (Long Term Evolution), care permite viteze de transfer de peste 100 Mbps într-o rețea wireless. Este tehnologia care va înlocui, treptat, rețelele 3G și care, peste câțiva ani, va fi prezentă și în România. Dar numai după ce strategia de spectru, aflată acum pe masa de lucru la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), va fi finalizată, dar și după ce calendarul de trecere la televiziunea digitală va fi definitivat.
Strategia clară a spectrului este numai una dintre condițiile ce trebuie îndeplinite pentru ca operatorii să dea startul investițiilor în infrastructura LTE. În plus, pe piață trebuie să existe suficient de multe produse compatibile cu noua tehnologie. Și, cum în ultimul an au avut loc mai multe lansări comerciale ale LTE, producători precum Motorola, HTC sau Samsung au lansat deja pe piață telefoane mobile 4G. „În România, probabil că o lansare comercială va avea loc în trei-cinci ani“, estimează Raoul Ros, președintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est.
Aceasta după ce, la sfârșitul anului în curs sau cel târziu la începutul lui 2012, Orange va lansa comercial serviciile LTE în Republica Moldova. La nivel european, utilizatorii din Suedia și Norvegia au fost primii care au beneficiat de această tehnologie, în decembrie 2009, când operatorul Telia Sonera a lansat serviciile, iar în ultima parte a anului trecut aceeași companie a dus tehnologia și în Estonia și Finlanda. În decembrie 2010, Vodafone a lansat LTE în Germania.
Descarci un DVD în șapte minute
Ce înseamnă, de fapt, această tehnologie? Viteza de pest