Trei turişti din Ungaria s-au rătăcit, sâmbătă, în Masivul Bucegi după ce au fost surprinşi de o avalanşă. Ei au reuşit să anunţe nişte prieteni din Ungaria că şi-au pierdut o parte din echipament şi că nu pot ajunge la cabană. Salvamontiştii au început să primească telefoane de la Budapesta şi 20 de salvatori din Bran au plecat în căutarea lor.
Aceştia au precizat că turiştii au coborât de la Vârful Scara, situat la 2.422 de metri altitudine, pe drumul Clincea - Bran, un traseu deosebit de dificil şi acoperit cu zăpadă tasată, apoi au continuat să coboare de la refugiul Ţigăneşti şi au intrat într-o zonă interzisă, provocând o avalanşă. Norocul le-a surâs celor trei. După mai bine de 24 de ore petrecute în zăpadă, ei au ajuns singuri la cabana Zănoaga din Bran.
Potrivit salvamontiştilor din Buşteni, riscul de avalanşă, în acest moment, în Munţii Bucegi este mediu. „Această situaţie se poate schimba de la o oră la alta. În momentul în care începe să ningă, iar peste stratul de zăpadă îngheţat se aşterne unul moale, riscul creşte",a declarat Gheorghe Haiduc, şeful Serviciului Salvamont Buşteni.
Turiştii trebuie să fie foarte atenţi în momentul în care vremea va începe să se încălzească. „Eu am o vorbă: toate văile urmează să plece. În acest moment, ele sunt pline de zăpadă, iar în unele locuri stratul de zăpadă atinge şi zece metri", a mai precizat Haiduc.
Opt morţi anul trecut
Anul acesta, turiştii care s‑au rătăcit în Bucegi au reuşit să fie salvaţi la timp de salvamontişti, fără a se înregistra vreo victimă. Anul trecut însă, opt persoane şi-au pierdut viaţa pe munte. Mai mult, săptămânal, în sezonul rece, salvamontiştii au în medie 30 - 40 de acţiuni de salvare.
Dovadă că niciodată nu poţi fi suficient de precaut a fost decesul turistului de 68 de ani din Bucureşti, membru al Clubului Alpin Român. Alexandru Bulgar urca împr