Neurologii de la clinica americană Mayo au analizat 21 de persoane care sufereau de tulburarare de personalitate antisocială, întâlnită la mulţi dintre criminalii condamnaţi. Cei diagnosticaţi cu ea "nu fac diferenţa dintre bine şi rău şi încalcă deseori legea şi drepturile celorlalţi", spun cercetărorii care le-au scanat creierele. Studiul a arătat că, în comparaţie cu oamenii obişnuiţi, cei care sufereau de tulburarare de personalitate antisocială aveau două secţiuni ale lobului frontal al creierului cu 18%, respectiv cu 9%, mai mici în volum decât oamenii obişnuiţi.
Un alt studiu asupra creierului, publicat în SUA în 2009, a comparat creierele a 27 de psihopaţi cu creierele a 32 de oameni normali. În cazul psihopaţilor, oamenii de ştiinţă au remarcat o deformare a altei părţi a creierului, amigdala - o aglomerare de celule nervoase situată sub lobul temporal, implicată în analiza stimulilor şi producerea emoţiilor. Volumul acestei părţi a creierului era cu 18% mai mic în cazul criminalilor, a relevat cercetarea. "Amigdala este leagănul emoţiilor. Psihopaţilor le lipsesc emoţiile. Le lipsesc empatia, remuşcarea, vina", a declarat Adrian Rine, şeful departamentului de Criminologie de la Universitatea Pennsylvania, care a făcut parte din echipa care a realizat studiul.
Cercetătorii avertizează însă că astfel de particularităţi nu te fac însă automat să încalci legea, după cum nici toţi criminalii condamnaţi nu au o structură a creierului diferită faţă de cea a oamenilor obişnuiţi.
Neurologii de la clinica americană Mayo au analizat 21 de persoane care sufereau de tulburarare de personalitate antisocială, întâlnită la mulţi dintre criminalii condamnaţi. Cei diagnosticaţi cu ea "nu fac diferenţa dintre bine şi rău şi încalcă deseori legea şi drepturile celorlalţi", spun cercetărorii care le-au scanat creierele. Studiul a arătat că, în co