Cine dă a) vigoare, b) dinamism, c) forţă, d) credibilitate, e) prestigiu, g) vizibilitate, p) predictibilitate, t) transparenţă democraţiei româneşti? Mascatul.
Îl ştiţi bine, fiindcă vă întâlniţi cu el mai des decât cu vecinul de proximitate. Dar poate că n-aţi băgat de seamă din ce e compus. Vă spun eu, că l-am studiat ştiinţific. La Facultatea de Parapsihologie Aplicată în Pantă, în lucrarea de absolvire pentru care caut un editor: "De ce ne trezim brusc şi urmările sale".
Un mascat obişnuit este alcătuit, după cum urmează, din:
- Bulan (se mai scrie şi cu p). Acel ceva folosit pe post de şperaclu, cu care deschide uşa prin lovituri repetate;
- Cagula (popular: mască). Accesoriul pe care şi-l trage pe faţă când pleacă la lucru, în timp ce noi ni-l punem în cap când mergem la agenţia de şomaj. Obiectul a intrat în folclor, copilaşii cântă cu glasuri cristaline, nevinovate, hitul "Uite, mamă, vin mascaţii!"…
- Pistol Carpaţi. Arma din dotare, de unde şi numele. Funcţionează pe principiul "Tragi într-unul, ţipă doi, cade un trecător neatent".
- Vesta antiglonţ. Necesitatea acesteia e impusă de obiectul de mai sus, care se poate descărca oricând.
Aţi înţeles din cele enumerate de unde se degajă a), b), c), d), e) şi t). De unde se degajă p) - predictibilitatea? Glumiţi. Păi, când descind mascaţii, dau ora exactă - 6 dimineaţa - în tot cartierul. Aici trebuie să fac un apel la teza mea de licenţă, aia cu somnul, ultimul capitol - "Urmările sale": o comunitate întreagă trezită brusc din somn prinde loc la coadă la primărie, la ajutoare.
Mascatul e distractiv şi imprevizibil ca o plăcintă cu răvaşe: nu ştii niciodată pe cine nimereşte. N-am cum să nu mă întreb: dacă într-o bună dimineaţă la şase nimereşte - Doamne, păzeşte! - peste premier? Lui nu trebuie să-i dea deşteptarea, îl găseşte treaz, proaspăt ieşit din recesiu