Transformarea ciclului primar in 5 ani, precum si transferarea clasei a IX-a spre gimnaziu sunt de natura sa nu aduca beneficii sistemului de invatamant, sustine fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu.
Prezenta la TV Ziare.com, aceasta a mai precizat ca prin actuala forma a Legii Educatiei Nationale sunt discriminati toti tinerii care doresc sa intre in sistem, acestia fiind lasati intr-o prea mare masura la "la discretia directorilor de scoala".
In plus, senatoarea PSD s-a mai aratat nemultumita si de "afectarea aproape pana la eliminare a autonomiei universitare", lucru care necesita "o corectare urgenta".
"Daca acceptam finalizarea ciclului obligatoriu, cu trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, fara un certificat de pregatire profesionala, care sa le dea o calificare celor care termina clasa a IX-a, ne vom trezi in situatia in care, mai ales in mediul rural, o sa avem absolventi de scoala obligatorie fara nicio calificare si care nu vor putea iesi din catunele in care s-au nascut (...)
Un alt aspect care deriva din actuala lege si care creeaza o discriminare se refera la titularizare. Legea mentine titularizarea pentru cei care au intrat pana acum in sistem, chiar si pentru cei care nu au intrat, dar au obtinut medii peste 7 la examenele de titularizare in anii anteriori. Legea nu mentine acest atribut si pentru tinerii care vor intra de acum in colo in sistem. Acestia se titularizeaza pe post si sunt in prea mare masura la discretia directorului de scoala", a declarat la TV Ziare.com Ecaterina Andronescu.
"In legatura cu invatamantul superior, sunt foarte multe de discutat, dar afectarea aproape pana la eliminare a autonomiei universitare este fara indoiala lucrul cel mai important care merita subliniat si care ar necesita o corectare urgenta. Pe de o parte, vorbim de descentralizare