Pe vremuri, colegii de partid îi alintau "intelectualii năuci". Nu erau admiraţi sau respectaţi, dar nici urâţi. Erau doar toleraţi şi, din când în când, aşezaţi frumos în vitrină, cât să spună preşedintele că intelectualitatea de dreapta nu l-a părăsit. Odată cu pierderea influenţei lui Băsescu asupra PDL, partidul a început să dea semne că s-a cam săturat de ideologii "tâmpiţi", care dau lecţii de politică fără să aibă habar ce înseamnă să aduci un vot.
Ascultându-i, sâmbătă, pe Monica Macovei şi Cristian Preda la Consiliul Naţional de Coordonare, unde veniseră să-şi susţină propunerile de modificare a statutului, îţi dădeai seama cât de puţină legătură au cu PDL şi că le-ar fi practic imposibil să facă politică în orice alt partid, chiar şi într-unul nou, Alb că Zăpada. Diferenţa dintre cei doi şi restul lumii te izbea începând cu discursurile lor coerente şi vorbite corect, cu care puteai sau nu să fii de acord, şi terminând cu nedumirirea lor sinceră că pedeliştii din sală nu aleargă să-i îmbrăţiseze pentru propunerile de curăţare şi reformare a PDL. Macovei şi Preda n-au reuşit să convingă nu numai pentru că sunt antipatizaţi, dar şi pentru că au gafat, dovedind că înţeleg destul de greu mecanismele de funcţionare ale unui partid.
În faţa unei săli pline de aleşi locali, de la consilieri şi primari, Macovei le-a cerut colegilor ca, debarasându-se de cei acuzaţi de corupţie, să dovedească faptul că PDL nu e PSD sau PNL. Publicul n-a vibrat, poate şi pentru că o mare parte din cei prezenţi migraseră de la cele două partide şi urmează să revină la ele dacă pedeliştii pierd puterea. "Prezumţia de nevinovăţie e treaba justiţiei, nu a partidului", a spus Macovei. Din gura unui fost ministru al justiţiei, cuvintele au sunat ciudat. Prezumţia de nevinovăţie trebuie să treacă dincolo de uşile tribunalelor.
Pe Cristian Preda, sala l-a detestat pe faţă