Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că preţurile alimentelor s-ar putea menţine la niveluri ridicate record, mai mult timp, deoarece agricultorii au nevoie de câţiva ani pentru a majora producţia îndeajuns pentru a acoperi cererea în urcare, potrivit Bloomberg.
"Creşterea ofertei ar putea răspunde preţurilor ridicate, aşa cum s-a întâmplat în deceniile anterioare, reducând presiunile de pe pieţele de alimente, însă pentru aceasta va fi nevoie de timp, de o perioadă care se va măsura în ani, nu luni", notează analiştii FMI.
În ţările în curs de dezvoltare, creşterea veniturilor a determinat creşterea cererii pentru produse din carne şi lapte, ceea ce a dus la majorarea necesarului de cereale pentru hrănirea animalelor şi de teren pentru păşunat. De asemenea, creşterea cererii pentru biocombustibili şi condiţiile meteo nefavorabile agriculturii au limitat oferta de alimente.
FMI avertizează că preţurile ridicate vor avea efecte negative mai mari în statele în curs de dezvoltare, unde populaţia alocă o parte mai mare din venituri pentru procurarea alimentelor.
Lucian Isar, analist economic, ne-a precizat că şansele sunt mari ca preţurile alimentelor să crească în continuare şi să se menţină ridicate după cum sugerează raportul FMI. Domnia sa ne-a declarat: "Pe lângă argumentele sugerate deja, ar mai trebui menţionată lichiditatea exagerată existentă în sistem, segmentarea pieţelor şi multiplele nivele de intermediere mai puţin competitive şi respectiv viteza scăzută de transfer a tehnologiilor agricole între zonele globului care menţine inerţia în ajustarea ofertei la cererea în creştere".
Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, ne-a declarat că preţurile alimentelor vor creşte în continuare, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Domnia sa ne-a mai precizat că o altă presiune a preţurilor la a